Studiebesök vid Uppsala universitet

Publicerad 5 februari, 2018

Humanistisk Teater färdigställdes sommaren 2017. Förutom ett antal mindre undervisningslokaler så domineras byggnaden av en större hörsal med 137 platser. Salen har utformats speciellt för att underlätta samtal mellan alla deltagare i salen. Som stöd för detta har ett avancerat ljudsystem med ett 50-tal mikrofoner och högtalare installerats i salen som gör det möjligt för var och en av de närvarande att i vanlig samtalston samtala med vem som helst i salen. Förutom ljudanläggningen finns en magnifik bildskärm (32 kvm) med LED-teknik i 4K som kan visa filmer och bildspel med högsta biokvalitet. En lång diskussion bland besökarna kring lokaler för lärande bekräftade att ljudanläggningen verkligen uppfyller de högt ställda förväntningarna vi hade.

Hög kvalitet brukar i regel innebära höga kostnader. Så även i detta fall. Ljudanläggningen kostade ca. 5 MSEK, Bildskärmen 5 MSEK och resterande teknik 5 MSEK. Totala byggnadsinvesteringen för Humanistiska teatern ligger kring 130 MSEK. Totala byggarean är 22 500 kvm BTA och den uthyrningsbara lokalarean 17 400 kvm LOA. White Arkitekter har ritat huset.

Segerstedtshuset färdigställdes också under sommaren 2017. Genom byggnaden kunde all central administration inom universitetet samlas från 9 olika adresser i staden till denna gemensamma byggnad. Det innebär totalt ca. 600 arbetsplatser. Byggnaden ligger centralt placerad längst ett stråk av campusområden som idag utgör Uppsala universitet. Detta ger också studenter, anställda samt det omgivande samhället god tillgänglighet till all den centrala service som administrationen tillhandahåller.

Segerstedtshuset innehåller en mix av arbetsmiljöer för de anställda. Här har olika avdelningar inom administrationen valt olika arbetssätt, allt från traditionella cellkontor via kontorslandskap till aktivitetsbaserade arbetsmiljöer. Fördelningen blev till slut ca 200 arbetsplatser i cellkontor, 100 apl aktivitetsbaserat och 300 apl i öppna ytor (kontorslandskap).

En sådan radikal omstuvning av den administrativa verksamhet som en sammanflyttning från 9 adresser till en innebär i sig en stor omställning av arbetet och helt nya mönster för kontaktvägar mellan avdelningar inom administrationen. Denna omställning pågår ännu så det är fortfarande allt för tidigt att dra några långtgående slutsatser av hur väl det nya huset blev anpassat efter behoven. Vi ser fram emot en senare utvärdering av detta.

Den totala byggnadsinvesteringen för Segerstedtshuset blev ca. 700 MSEK. Totala byggarean blev 22 500 kvm BTA och den uthyrningsbara lokalarean 17 400 kvm LOA. Arkitekter har 3xN från Danmark varit.

 

Ett stort tack till Annika Sundås-Larsson som tog sig tiden att guida oss runt vid båda tillfällena.

Vill du se lite bilder från besöken kan du följa bifogad länk: https://1drv.ms/f/s!ApxsXy4HW7Zvi04hN5pM_0kvS0Iq

Bilderna får ligga kvar till 2018-04-01

Hans Antonsson

NyheterNyhetsarkiv

Rum för lärandes tredje symposium i Västerås

14 oktober, 2018

Den 8-9 oktober 2018 genomförde nätverket ”Rum för lärande” sitt tredje symposium. Denna gång vid Mälardalens högskola i Västerås. …

Rum för lärande – Symposium i Västerås den 8-9 oktober 2018

12 september, 2018

Nätverket Rum för lärande genomför för tredje gången ett symposium den 8-9 oktober 2018. …

Rom for aktive studenter 29-30 nov 2018

11 september, 2018

Våra vänner i Norge kommer den 29-30 november 2018 att genomföra en konferens kallad ”Rom for aktive studenter” i Tromsö. …

Studiebesök vid Uppsala universitet

5 februari, 2018

Nätverket har under januari-februari genomfört studiebesök vid Uppsala universitet. …

Forskningssamarbete med University of Minnesota

27 november, 2017

När 45 personer från nätverket Rum för lärande besökte University of Minnesota och deras konferens IFALC 2017 i …