Studiebesök vid Uppsala universitet

Publicerad 5 Februari, 2018

Humanistisk Teater färdigställdes sommaren 2017. Förutom ett antal mindre undervisningslokaler så domineras byggnaden av en större hörsal med 137 platser. Salen har utformats speciellt för att underlätta samtal mellan alla deltagare i salen. Som stöd för detta har ett avancerat ljudsystem med ett 50-tal mikrofoner och högtalare installerats i salen som gör det möjligt för var och en av de närvarande att i vanlig samtalston samtala med vem som helst i salen. Förutom ljudanläggningen finns en magnifik bildskärm (32 kvm) med LED-teknik i 4K som kan visa filmer och bildspel med högsta biokvalitet. En lång diskussion bland besökarna kring lokaler för lärande bekräftade att ljudanläggningen verkligen uppfyller de högt ställda förväntningarna vi hade.

Hög kvalitet brukar i regel innebära höga kostnader. Så även i detta fall. Ljudanläggningen kostade ca. 5 MSEK, Bildskärmen 5 MSEK och resterande teknik 5 MSEK. Totala byggnadsinvesteringen för Humanistiska teatern ligger kring 130 MSEK. Totala byggarean är 22 500 kvm BTA och den uthyrningsbara lokalarean 17 400 kvm LOA. White Arkitekter har ritat huset.

Segerstedtshuset färdigställdes också under sommaren 2017. Genom byggnaden kunde all central administration inom universitetet samlas från 9 olika adresser i staden till denna gemensamma byggnad. Det innebär totalt ca. 600 arbetsplatser. Byggnaden ligger centralt placerad längst ett stråk av campusområden som idag utgör Uppsala universitet. Detta ger också studenter, anställda samt det omgivande samhället god tillgänglighet till all den centrala service som administrationen tillhandahåller.

Segerstedtshuset innehåller en mix av arbetsmiljöer för de anställda. Här har olika avdelningar inom administrationen valt olika arbetssätt, allt från traditionella cellkontor via kontorslandskap till aktivitetsbaserade arbetsmiljöer. Fördelningen blev till slut ca 200 arbetsplatser i cellkontor, 100 apl aktivitetsbaserat och 300 apl i öppna ytor (kontorslandskap).

En sådan radikal omstuvning av den administrativa verksamhet som en sammanflyttning från 9 adresser till en innebär i sig en stor omställning av arbetet och helt nya mönster för kontaktvägar mellan avdelningar inom administrationen. Denna omställning pågår ännu så det är fortfarande allt för tidigt att dra några långtgående slutsatser av hur väl det nya huset blev anpassat efter behoven. Vi ser fram emot en senare utvärdering av detta.

Den totala byggnadsinvesteringen för Segerstedtshuset blev ca. 700 MSEK. Totala byggarean blev 22 500 kvm BTA och den uthyrningsbara lokalarean 17 400 kvm LOA. Arkitekter har 3xN från Danmark varit.

 

Ett stort tack till Annika Sundås-Larsson som tog sig tiden att guida oss runt vid båda tillfällena.

Vill du se lite bilder från besöken kan du följa bifogad länk: https://1drv.ms/f/s!ApxsXy4HW7Zvi04hN5pM_0kvS0Iq

Bilderna får ligga kvar till 2018-04-01

Hans Antonsson

NyheterNyhetsarkiv

Nätverksträff 23 februari

31 Januari, 2024

När här och där blir ett: hybrida reflektioner från Learning Lab Umeå

Nätverksträff 1 december

14 November, 2023

Studieplatser vid Göteborgs universitet - fler, bättre och likvärdiga

Nätverksträff 10 november

12 Oktober, 2023

Higher Ed Learning Spaces: Thinking About the Whole Campus

Active Learning Nordic Summit - En nordisk konferens om undervisning i, och utveckling av, ALC-lärosalar.

28 September, 2023

Active Learning Nordic Summit- En nordisk konferens om undervisning i, och utveckling av, ALC-lärosalar. …

Nätverksträff 25 augusti

21 Juni, 2023

Ett år med Learning Lab Örebro – att driva högskolepedagogisk utveckling med utgångspunkt i ett tomt rum.