Stora studiebesöksdagen 21 augusti 2025

Publicerad 22 April, 2025

Nu är programmet klart och öppet för anmälan. Studiebesöken följer samma tider på alla platser:

12.00-13.00 - Lunch, gärna gemensamt men alla köper sin egen
13.00-15.00 - Fysiskt studiebesök, rundvandring med x antal stopp som värden planerar

Välkommen med din anmälan! Antalet platser är begränsat så först till kvarn gäller.

Stora studiebesöksdagen riktar sig till medlemmar i nätverket. Vill du bli medlem kontaktar du Charlotta Andersson.

Läs mer om programmet och anmäl dig här!  

 

Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Kongens Lyngby 

Studie- och lärmiljöer på campus – rundvisning  DTU i Lyngby 

Följ med på en guidad tur genom flera nyrenoverade byggnader på DTU, där fokus ligger på hur fysiska miljöer kan stödja studier, undervisning och forskning. Vi besöker bland annat byggnaderna 208, 116 och 324 som har rustats upp för att möta nya krav på flexibilitet, samverkan och stödjande lärmiljöer.

Vi berättar om hur vi planerat och utvecklat miljöerna utifrån olika behov och målgrupper. Det finns möjlighet att ställa frågor både kring arkitektur, pedagogik och drift – beroende på deltagarnas intressen.

MötesplatsHuvudentrénBygning 101, Lyngby Campus 
Kontaktperson: Anna Lindgaard Jensen, annaje@dtu.dk, +45 6057 0514 

 

Hälsohögskolan, Jönköping University, Jönköping 

Att hantera tekniken vid hybridundervisning i ett ”Active Learning Classroom-format” med bibehållen utbildningskvalitet och rimlig arbetsbelastning. 

På Arbetsterapeutprogrammet arbetar vi med FippedClassroom och Active Learning Classroom genom i stort sett alla kurser på programmet. Sedan HT2025 har vi dessutom en decentraliserad utbildning tillsammans med Campus Ronneby där studenterna i Ronneby deltar i undervisningen (som bedrivs på Campus Jönköping) i realtid på plats på Campus Ronneby. En spännande pedagogisk utmaning med ALC-lektioner och ALC-seminarier i hybridformat. 

Under besöket kopplar vi upp oss mot Campus Ronneby och visar hur vi arbetar med Rum för lärande på Arbetsterapeutprogrammet vid Hälsohögskolan i Jönköping. 

För den som är intresserad finns möjlighet att även besöka bibliotekets moderna lärmiljöer i direkt anslutning till campus. 

MötesplatsHuvudentrén Hälsohögskolan, Jönköping University, Barnarpsgatan 39 i Jönköping 

KontaktpersonEva Edströmeva.edstrom@ju.se, 072-556 48 55 

 

Högskolan Väst, Trollhättan 

Aktivt lärande med och utan teknikstöd 

Välkommen till Högskolan Väst för ett inspirerande studiebesök där vi från Akademus visar upp våra Active Learning Classrooms! Du får ta del av både en tekniskt avancerad ALC-sal med Wolfvision-utrustning, utvecklad för att stödja olika interaktiva pedagogiska upplägg, och vår nyutvecklade ALC-light med fokus på möblering och pedagogik.  berättar också hur vi arbetar med kollegialt lärande och hur våra salar formats utifrån verksamhetens behov. Studiebesöket ger inblick i hur flexibla lärmiljöer kan främja studentaktiv undervisning. Vill du läsa mer om oss och vårt arbete inför studiebesöket hittar du all information på vår webbplats, www.hv.se/akademus 

Mötesplats: Högskolan Väst, Gustava Melins gata 2, Trollhättan 

Kontaktperson: Lars Johansson, lars.johansson@hv.se 

 

Karolinska institutet, Stockholm, Flemingsberg 

Hybridundervisning, moderna hörsalar och eventlokal vid Karolinska Institutet i Flemingsberg 

Vi visar åtta olika salar med utrustning, bl a BYOD, Voicelift och moderna projektionsdukar. Vi diskuterar olika lösningar och svarar på både pedagogiska och tekniska frågor. Vi presenterar även en webbplats för hybridundervisning.

MötesplatsVi möts vid entrén, Alfred Nobels allé 10, Flemingsberg 

KontaktpersonMats Brenner, mats.brenner@ki.se, 070-200 71 59 

 

Kungliga tekniska högskolan, Stockholms universitet och Akademiska Hus

Undervisningshuset på KTH och universitetsområdet Albano i Stockholm: Nya lärandemiljöer i Stockholm 

Följ med på ett gemensamt studiebesök till två lärandemiljöer där lärosalar, grupprum, breakout-zoner och studieplatser placerats nära varandra för att skapa ett sammanhängande och levande akademiskt landskap.

Vi börjar i Undervisningshuset på KTH och fortsätter till det nya universitetsområdet Albano vid Stockholms universitet. Här diskuterar vi hur fysisk utformning kan stötta nya sätt att studera, främja grupparbete och samtidigt skapa utrymme för koncentration. Vi besöker lärandemiljöer som syftar till att locka studenter att vistas längre och oftare på campus – och reflekterar kring vad som faktiskt fungerar i praktiken.

Mötesplats: Undervisningshuset, Brinellvägen 26, KTH. Avslut vid Hus 2, Albanovägen 18, Stockholms universitet

Kontaktperson: Håkan Sandhagen, hakan.sandhagen@akademiskahus.se, 076-053 87 65 

 

Mälardalens universitet, Eskilstuna 

Studiemiljö, hybriditet och teknik 

Välkommen till ett av Sveriges nyaste campus – mitt i centrala Eskilstuna! Under studiebesöket visar vi hur vi arbetar med moderna studiemiljöer, tekniska lösningar och nya former av hybridundervisning. 

Vi tittar även på personalytor utformade enligt ett aktivitetsbaserat arbetssätt. Campus Eskilstuna är en öppen, ljus och sammanhållen miljö som rymmer cirka 4 000 studenter och 300 medarbetare. 

Mötesplats: Campus Eskilstuna, Hamngatan 15, Eskilstuna 

Kontaktperson: Linn Svärd, linn.svard@mdu.se, 021-540 19 92 

 

Universitetet i Bergen, Norge 

Lärmiljöer med fokus på informella mötesplatser 

Följ med på en guidad visning av lärmiljöer vid Universitetet i Bergen med fokus på hur moderna, informella miljöer kan främja studentaktivt lärande och social samvaro.

Vi besöker bland annat Ulrike Pihls hus – ett studenthus mitt på campus med undervisningssalar, ALC-klassrum, grupparbetsytor, en aula och studentbar. Därefter följer stopp vid universitetsbiblioteket och den juridiska fakulteteten, där lärmiljöer nyligen utvecklats med fokus på tillgänglighet och flexibilitet. Visningen avslutas i Studentsenteret med nya ytor för studentaktivitet och välmående.

MötesplatsNygårdsgaten 5, Bergen. Vid receptionen1:a våningen 

Kontaktperson: Kristina Kvareng Skorpen, +47 997 12 029 

 

Uppsala universitet, Uppsala 

Studio Blåsenhus – studio som lärmiljö 

En kreativ miljö för undervisning, forskning och forskningskommunikation – öppen för alla universitetsanställda med inriktning undervisning. 

Först tar vi en rundtur i studion och visar upp dess olika positioner (föreläsning, learning glass, loungehörna och podcast) och exempel från tidigare användare. Därefter testar vi studions möjligheter genom vårt lekfulla workshopkoncept Bäst i Test – studio edition.Del två handlar om studion som lärmiljö för studenter. Vi delar vår resa – från ”Nej, tyvärr” till ”Mer, överallt, hela tiden!” – och visar hur studenter genom egna projekt som podcasts, videoinspelningar och livesändningar utvecklat sitt lärande i studion. 

MötesplatsEntrén till Campus Blåsenhus - von Kraemers allé 1A, 752 37, Uppsala 

Kontaktperson: Sofia Grunérsofia.gruner@uu.se, 070-245 08 51 Andreas Forsberg, andreas.forsberg@uu.se, 073-469 75 39 

 

Örebro universitet, Örebro 

Nya lärmiljöer för framtidens utbildning – Learning Lab m.m. 

2020 initierades ett delprojekt som hette Nya lärmiljöer i Örebro universitets stora strategiska satsning: Framtidens lärarutbildning. Nu – fem år senare – kan vi visa upp resultat från satsningen. Dels vår testbädd som vi driver tillsammans med Akademiska hus för framtidens lärmiljöer för alla våra utbildningar: Learning Lab och dels våra lärosalar i Forumhuset som vi byggde för lärarutbildningen men som nu används och efterfrågas av allt fler. 

Mötesplats: Infocenter – Långhuset – Campus Örebro - Fakultetsgatan 1, Örebro  (länk MazeMap) 

Kontaktperson: Anna-Eva Olsson, anna-eva.olsson@oru.se, 019-30 10 53 

 

Anmäl dig här!

NyheterNyhetsarkiv

Stora studiebesöksdagen 21 augusti 2025

22 April, 2025

Nu är programmet klart och öppet för anmälan. Studiebesöken följer samma tider på alla platser.

Nätverksträff 16 maj

16 April, 2025

Observera att träffen äger rum kl. 09.00–09.50. En tidigare inbjudan innehöll felaktig tid, men ovanstående är den korrekta.

Nätverksträff 21 februari

22 Januari, 2025

Forum Medicum: En lärmiljö som verkar omforma synen på lärande  När Medicinska fakulteten vid Lunds universitet skulle …

Medlemsbrev 2024

11 December, 2024

2024 börjar närma sig sitt slut och det har hänt mycket inom nätverket Rum för lärande. …

Nätverksträff 29 november

28 Oktober, 2024

Rum för lärande går på biblioteket! …