Nätverksträff 29 november

Publicerad 28 Oktober, 2024

Rum för lärande går på biblioteket!

Följ med oss till Linnéuniversitetet, Mälardalens universitet och Försvarshögskolan på digitala studiebesök i bibliotekens värld!

Nytt och mångfunktionellt bibliotek i Kalmar
Linnéuniversitetets bibliotek i Kalmar, är en del av det stadsintegrerade universitetsområdet i hamnen som stod färdigt 2021. Biblioteket har ingen egen informationsdisk utan är samordnade med det universitetsövergripande Infocentret och digitala lösningar som exempelvis 3D-kartor och möjlighet att tillkalla personal finns i rummet. Böckerna har i stor utsträckning fått ge plats åt studiemiljöer med olika ljudzoner och öppna miljöer.

Vår guide på Linnéuniversitetet är Johanna Palm, som är sektionschef för sektion lärmiljö som bland annat ansvarar för bibliotekens studiemiljöer. Hon var flyttkoordinator under flytten till universitetskajen och har innan dess arbetat mycket med UX, studiemiljöer och användarmötet.

Från simhall till bibliotek i Eskilstuna
Mälardalens universitets inflyttning på det nya campuset i Eskilstuna sammanföll nästan på dagen med pandemins utbrott 2020. Universitetet flyttade in i en kulturhistoriskt intressant byggnad som tidigare varit en simhall. Den glasförsedda fasaden har länkats samman med ett ombyggt och byggnadsminnesförklarat badhus, ritat av Paul Hedqvist 1933. I denna del, som idag fungerar som bibliotek, finns känslan av bassängen fortfarande kvar.

Biblioteket erbjuder möjligheter för studenter att arbeta tyst och i grupper av olika storlekar. Det finns möjligheter för studenterna att arbeta nära böcker och annan information som biblioteket erbjuder. Dessutom finns det möjligheter för utveckling av nya högskolepedagogiska metoder.

Roger Andersson, universitetsadjunkt och doktorand inom lärarutbildningen och arbetar vid Akademin för utbildning, kultur och kommunikation tar oss med till biblioteket vid Mälardalens universitet.

Digitala lärandemiljöer i Anna Lindh-biblioteket på Försvarshögskolan, Stockholm
Efter att i ett par år provat olika former av drop-ins, öppna föreläsningar och Zoom-rum för att fånga upp studenter som behöver stöd i informationssökning och källkritik har Anna Lindh-biblioteket på Försvarshögskolan landat i ett framgångsrikt sätt att nå studenterna där de är, vare sig det är i vardagsrummet, biblioteket eller på tunnelbanan. Genom att skapa ett bokningssystem som är integrerat i studenternas digitala läroresurs Canvas, riktad marknadsföring och nära kontakt med lärare har antalet handledningstillfällen mer än fyrdubblats.

Presentatörer är Felix Palmqvist, en snowboardåkande bibliotekarie från Dalarna och Martin Gurák, musicerande bibliotekarie från Malmfälten Norrbotten. Båda med uppdrag att bidra med kreativt och pedagogiskt stöd gentemot Anna Lindh-bibliotekets målgrupper. Anna Lindh-biblioteket består av både fysiska och digitala lärandemiljöer och i denna presentation kommer att fokusera på den digitala lärandemiljön.

 

Nätverksträffen sker i Zoom och riktar sig till medlemmar i Rum för lärande.

Nätverket har i dag drygt 550 medlemmar och att vara medlem ger dig tillgång till kunskap, inspiration och utveckling inom området för det fysiska och digitala rummet. Är du inte medlem? Kontakta Petra Stenberg för att bli medlem och få inbjudan till våra aktiviteter.

NyheterNyhetsarkiv

Nätverksträff 29 november

28 Oktober, 2024

Rum för lärande går på biblioteket! …

Nätverksträff 8 november

8 Oktober, 2024

Flexibla lärandemiljöer - vad menar vi egentligen? …

Stora studiebesöksdagen 22 augusti

29 Maj, 2024

Nu är programmet klart och öppet för anmälan. Studiebesöken följer samma tider på alla platser:

Nätverksträff 26 april

12 April, 2024

Forskningsseminarium: Coercive design and "callous objects" in learning environments

Nätverksträff 23 februari

31 Januari, 2024

När här och där blir ett: hybrida reflektioner från Learning Lab Umeå