Yrkeshögskolan Novia, Finland representerad i nätverket

Publicerad 22 september, 2017

De lärare som anslutit sig till nätverket är alla verksamma vid Campus Allegro i Jakobstad där de kreativa utbildningarna (bildkonstinredningsdesigngrafisk designfotograferingscenkonst/dramainstruktör och musik) finns samlade under ett gemensamt tak.

Vanligtvis separeras de kreativa utbildningarna i separata högskolor och/eller byggnader. Vid Novia träffas studerande och lärare från de olika kreativa branscherna på ett naturligt sätt med gemensamma lektioner och projekt eller tar en gemensam lunchträff. Så tanken med rummet för lärande vid Novia är att i det stora rummet (Campus Allegro) så skapas möten mellan såväl studenter och lärare som mellan olika konstformer. 

Så här beskriver Lektor Mats Granfors med egna ord Novias arbetssätt:

”Jag är lektor vid musikutbildningen och jobbar också med forsknings- och utbildningsprojekt. Vi har en mycket aktiv FOU avdelning, bland annat under konceptet Allegro School of Entrepreneurship. Jag jobbar med ett pilotprojekt som heter Novia Music Profile där man kan söka in med en egen profil. Projektet går ut på att man kommer till oss och förklarar vad man vill utveckla och hur man vill jobba. Vi jobbar på ett entreprenöriellt sätt och de studerande samverkar mycket med arbetsmarknaden.” 

”Jag är personligen mycket intresserad av hur man kan förändra rummet för lärande. I vårt projekt så får deltagarna ett tomt rum till sitt förfogande. De får själva skaffa möbler och möblera rummet så som de anser att det blir bäst. Vi undviker att prata om klassrum eftersom jag anser att detta skapar en bild av ett rum med en kateder och bänkar. Vi pratar istället om office eller headquarter. Vi jobbar i grupper så att gruppen gemensamt planerar hur deras eget rum ska se ut. De bestämmer själva vilka saker som ska finnas där. Igår fick vår nya grupp ett tomt rum på andra våningen på Campus Allegro. Rummet ligger i en korridor där flera företag inom den kreativa branschen har kontor/ateljé och de delar kök och kafferum med dem. Det blir mycket spännande att se resultatet med årets grupp”.

”De övriga kulturutbildnigarna jobbar också på ett entreprenöriellt sätt och vi söker hela tiden nya lösningar. Det vi just nu arbetar med är att  söka finansiering för ett forsknings och utvecklingsprojekt som bland annat kommer att handla om att utveckla våra rum. Vi funderar på att göra grupper med studerande från de olika branscherna och se vilka synergieffekter vi kan få.”

 Detta är en kort sammanfattning av vad vi har på gång. Jag kan skicka en grundligare presentation under hösten när vi har lite mer kött på benen:)

 http://campusallegro.fi/

 https://www.novia.fi/forskning/projekt/kultur-och-entreprenorskap/allegro-school-of-entrepreneurship

 https://www.novia.fi/

 mvh

 Mats Granfors

Novia University of Applied Sciences

NyheterNyhetsarkiv

Rum för lärandes tredje symposium i Västerås

14 oktober, 2018

Den 8-9 oktober 2018 genomförde nätverket ”Rum för lärande” sitt tredje symposium. Denna gång vid Mälardalens högskola i Västerås. …

Rum för lärande – Symposium i Västerås den 8-9 oktober 2018

12 september, 2018

Nätverket Rum för lärande genomför för tredje gången ett symposium den 8-9 oktober 2018. …

Rom for aktive studenter 29-30 nov 2018

11 september, 2018

Våra vänner i Norge kommer den 29-30 november 2018 att genomföra en konferens kallad ”Rom for aktive studenter” i Tromsö. …

Studiebesök vid Uppsala universitet

5 februari, 2018

Nätverket har under januari-februari genomfört studiebesök vid Uppsala universitet. …

Forskningssamarbete med University of Minnesota

27 november, 2017

När 45 personer från nätverket Rum för lärande besökte University of Minnesota och deras konferens IFALC 2017 i …